Sastojci:
30 dag brašna
20 dag šećera
4 žumanjka
30 dag maslaca
30 dag brašna
20 dag šećera
4 žumanjka
30 dag maslaca
2 žličice limunova soka + korica
20 dag mljevenih lješnjaka
Priprema:
Maslac izmrviti vilicom u brašnu, dodati žumanjke i šećer, limunov sok i lješnjake i umijesiti glatko tijesto. Po potrebi dodati malo ruma.
Priprema:
Maslac izmrviti vilicom u brašnu, dodati žumanjke i šećer, limunov sok i lješnjake i umijesiti glatko tijesto. Po potrebi dodati malo ruma.
Staviti u frižider najmanje pola sata, a zatim tijesto razvaljati na 3 mm debljine i izrezati jedrilice.
Kolačiće staviti na papir za pečenje i peći oko 8-10 minuta na 200°C
Da keksi budu ukusniji, lješnjake bi trebalo prethodno ugrijati u pečnici pa ih među dlanovima istrljati da se ogule. Jako su prhi i vrlo ukusni.
Kako površina keksa nije sva pokrivena, za glazuru će biti dovoljna 2 bijelanjka, 400gr šećera u prahu i 2 žlice limunovog soka.
Od dobivene smijese izdvojite jednu trećinu koju obojite u plavo i dvije pune žlice koje obojite u crno. Redoslijed kojim sam ja radila je: najprije sam nacrtala plavi brod sa bijelim točkama, zatim crni jarbol i na kraju malo bijelo jedro i veliko bijelo jedro. Kako ne treba čekati da bude sve skroz suho dekoracija ide brzo.