Postoje više načina kako napraviti kraljevsku glazuru. "Kućna kraljevska glazura" je napravljena od mješavine šećera u prahu, soka od limuna i sirovih bjelanjaka. Međutim, jaja moraju biti svježa. Zbog opasnosti od salmonele kada se glazuru radi pomoću sirovih bjelanjaka, neki preferiraju recept koristeći bjelanjke u prahu (meringue powder). Bjelanjak u prahu je fino mljeveni, bijeli prah koji se koristi u zamjenu za svježe bjelanjke, a izrađen je od sušenih bjelanjaka, šećera, soli i vanilin šećera. Kod nas ga možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.
Prilikom korištenja kraljevske glazure važno je da se pravilno nanosi. Meni najlakši način je taj da ja najprije napravim vanjski rub keksa, jer to će spriječiti da glazura kaplje niz strane, što čini keks i cjelokupnu dekoraciju neurednom. Za napraviti taj rub glazura treba biti gušća od one koju koristimo kasnije za ispunjavanje površine keksa. Ja obično dodam par kapi vode kako vi glazura za popunjavanje površine keksa bila rijeđa, jednostavnije ju je zagladiti. Ukoliko ju previše razrijedite, možete ju opet zgusnuti sa šećerom. Međutim ako je bojana, to će utjecati na nijansu boje.
Važno je kada se radi s kraljevskoj glazuri, držati ju pokrivenu u zdjeli (s plastičnom folijom) preko koje stavimo mokru kuhinjsku krpu, da što je više moguće spriječimo njezino sušenje jer se suši vrlo brzo.
Gustoću reguliram dodavanjem šećera u prahu,toliko koliko treba da kad dignem mikser glazura stoji "u špic"
Postoji bezbroj recepata za kekse. Najbitnije je naći recept koji će vama i vašoj pećnici najbolje ležati i koji vam se najviše sviđa.
Meni najdraži je:
750 gr brašna (glatkog)
250 gr maslaca (ili margarina)
250 gr šećera u prahu
4 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak
Ako radim sa masti, onda:
800 gr brašna (glatkog)
240 gr svinjske masti
320 gr šećera
6 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak
Prilikom korištenja kraljevske glazure važno je da se pravilno nanosi. Meni najlakši način je taj da ja najprije napravim vanjski rub keksa, jer to će spriječiti da glazura kaplje niz strane, što čini keks i cjelokupnu dekoraciju neurednom. Za napraviti taj rub glazura treba biti gušća od one koju koristimo kasnije za ispunjavanje površine keksa. Ja obično dodam par kapi vode kako vi glazura za popunjavanje površine keksa bila rijeđa, jednostavnije ju je zagladiti. Ukoliko ju previše razrijedite, možete ju opet zgusnuti sa šećerom. Međutim ako je bojana, to će utjecati na nijansu boje.
Važno je kada se radi s kraljevskoj glazuri, držati ju pokrivenu u zdjeli (s plastičnom folijom) preko koje stavimo mokru kuhinjsku krpu, da što je više moguće spriječimo njezino sušenje jer se suši vrlo brzo.
Za royal icing je najbitnije pogoditi gustoću - mislim da točnog recepta nema.
Ja radim tako:
140-180gr šećera u prahu na jedan bjelanjak
1 žličica limunovog soka
Ako koristim bjelanjak u prahu, onda:
3 žlice bjelanjka u prahu
6 žlica tople vode
4 čajne šalice šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
Gustoću reguliram dodavanjem šećera u prahu,toliko koliko treba da kad dignem mikser glazura stoji "u špic"
Postoji bezbroj recepata za kekse. Najbitnije je naći recept koji će vama i vašoj pećnici najbolje ležati i koji vam se najviše sviđa.
Meni najdraži je:
750 gr brašna (glatkog)
250 gr maslaca (ili margarina)
250 gr šećera u prahu
4 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak
Ako radim sa masti, onda:
800 gr brašna (glatkog)
240 gr svinjske masti
320 gr šećera
6 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak